Gratis HPV-vaksine til kvinner født 1991 og senere

Sprøyte - Klikk for stort bilde

 Alle kvinner født 1991 og senere får tilbud om gratis vaksine mot humant papillomavirus (HPV-vaksine) gjennom et to-årig vaksinasjonsprogram.

Vaksinen anbefales til unge kvinner for å forebygge livmorskreft og forstadier til livmorhalsskreft forårsaket av HPV-infeksjon.

 

HPV-infeksjonen er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen i verden. De felste som er seksuelt aktive blir smittet i løpet av livet, de fleste i ung alder. Infeksjonen er som regel ufarlig og går over av seg selv, men noen får en vedvarende infeksjon som på sikt kan føre til livmorhalskreft. Hvert år får om lag 300 kvinner i Norge livmorhalskreft og 65-100 dør av sykdommen. Vaksinen kan gi beskyttelse selv om man har debutert seksuelt.

HPV-vaksine har vært en del av barnevaksinasjonsprogrammet til jenter i 7. klasse siden 2009. Fra høsten 2016 kan uvaksinerte kvinner født 1991 og senere få tilbud om gratis HPV-vaksine. Tilbudet er midlertidig og varer i en toårsperiode fra høsten 2016. Vaksinasjonen består av tre vaksinedoser gitt i løpet av 6-12 måneder og må derfor startes opp innen utgangen av 2018. 

Unge kvinner i målgruppen kan få vaksine ved å melde seg på via mail til Monica Mo eller telefon 52786030.

Sted for vaksinasjon: Sauda helsestasjon

 

Mer informasjon om HPV og HPV-vaksine påFolkehelseinstituttets nettside