Problemer med rotter. Forslag til hvordan man kan bli kvitt dem.

Rotteproblemer  - Klikk for stort bildeRotte Privat  Sauda Kommune har fått flere henvendelser angående problemer med rotter. 

Det ser ut som det har vært en god sommer for rottene, og vi ser nå at det begynner å bli mange av dem rundt omkring i Sauda. 

For at rottene skal formere seg er de avhengig av god tilgang på mat, og etablerer seg på områder der det finnes jevn tilgang på mat. 
 

Hvordan bli kvitt rottene?

Den letteste måten å bli kvitt rotter på er å hindre tilgang til mat. Her er noen anbefalte råd for å redusere tilgangen til mat til rotter.

  • Frukt som havner på bakken under frukttrær kan plukkes opp.
  • Rester av matavfall skal ikke kastes i toalettet eller skylles ned i vasken.
  • For dere som har egen kompost er det viktig at denne er tett og at rottene ikke har tilgang.
  • For dere som mater fugler: Ikke legg ut mer mat om gangen enn det fuglene spiser opp i løpet av dagen (rotter er nattdyr og leter som oftest etter mat om natten). Ha gode kanter på fuglebrettet slik at det ikke havner matrester på bakken. 
  • For dere som holder kaniner og høns: Ikke legg ut mer mat enn det som spises opp i løpet av dagen. 
  • For dere som har installert matavfallskvern i vask som leder til kommunalt ledningsnett: Dette er en rottemagnet! Her har vi flere eksempler på at dette har ført til store rotteplager i hele nabolag. Fjern dette med en gang!

Det finnes også feller som kan settes opp, her er det viktig at disse plasseres slik at de fanger rotter, og ikke fugler eller nabokatten. 
 
Sauda Kommune har installert flere slagfeller i kloakkledningene rundt omkring der vi opplever problemer. Vi har også elektrofeller ved kommunale bygg, hvor problemer kan oppstå. 
Nå i høst ser vi at dette er et økende problem, og kommer fortløpende til å installere flere slagfeller i kloakkledningene. 


Sauda Kommune benytter ikke gift til rottebekjempelse, da dette er dokumentert at gir skader på rovfugler og rev som fanger rotter.