Folkehelse

Folkehelsearbeid er samfunnets totale innsats for å fremme helse og forebygge sykdom i befolkningen. Det er ikke en konkret tjeneste, men summen av alt vi gjør og hvordan det påvirker helsen og livskvaliteten til de som bor i kommunen.
 

Vår viktigste samfunnsressurs er en aktiv og sunn befolkning som trives og har god livskvalitet. Alle er vi ansvarlig for vår egen helse. Samtidig har kommunen et særskilt ansvar for å legge til rette for at alle innbyggerne i Sauda kommune, uansett bakgrunn, skal ha de beste forutsetninger og muligheter til å ta gode valg for sine liv. Kommunen fremmer derfor folkehelsen gjennom planlegging. 
 

God helse skapes der vi lever og oppholder oss, i barnehage, skole, jobb, bo- og aktivitetssenter, på fritiden og i nærmiljøet. Kommunen har virkemidler på alle disse arenaene. Godt folkehelsearbeid oppstår når alle sektorene i kommunen bidrar med systematisk innsats, dette skjer ikke bare helsesektoren.

 

Folkehelse plakat Peter F. Hjort

Figur utviklet av Peter F. Hjort. Denne viser mye av essensen av folkehelsearbeidet, som er å gi individet forutsetninger til å ta vare på sin egen helse, samtidig som at samfunnet må tilrettelegges slik at alle har så like forutsetninger som mulig for å ta de gode valgene for seg selv.
 

Sosial ulikhet i helse
En sentral del av folkehelsearbeidet dreier seg om å utjevne sosiale helseforskjeller. Folkehelsen i Sauda er generelt god. Likevel ser vi også her tegn på ulikhet i helseutfall, som kan stamme tilbake til forskjeller i levekår. Ulikhetene som påvirker helsen, oppstår på grunn av bakenforliggende årsaker. Dette er faktorer som særlig er knyttet til inntekt, utdanning og arbeid, familie, skole, sosialt nettverk og bo- og nærmiljø. Summen av disse forholdene, går statistisk sett i arv og preger veivalgene og livene våre. 
 

Folkehelseloven
Folkehelseloven legger opp til et systematisk arbeid som innebærer oversikt over folkehelsen i kommunen, planforankring av mål, samt tiltak og evaluering av kommunens folkehelsearbeid på kort og lang sikt.
Lov om folkehelsearbeid ble vedtatt i 2012. Lovens formål er å sørge for at blant annet kommunen skal fremme folkehelse innen de oppgaver og med de virkemidler kommunen har tilgjengelig.
 

  • Kommunen har et særlig ansvar for blant annet å
  • fremme befolkningens helse, trivsel, gode sosiale og miljømessige forhold og bidra til å forebygge psykisk og somatisk sykdom, skade eller lidelse
  • bidra til utjevning av sosiale helseforskjeller og bidra til å beskytte befolkningen mot faktorer som kan ha negativ innvirkning på helsen
  • gi informasjon, rådgivning og iverksette nødvendige tiltak for å møte kommunens folkehelseutfordringer
  • legge til rette for samarbeid med frivillig sektor
     

Dette kan blant annet omfatte tiltak knyttet til oppvekst- og levekårsforhold som bolig, utdanning, arbeid og inntekt, fysiske og sosiale miljøer, fysisk aktivitet, ernæring, skader og ulykker, tobakksbruk og alkohol- og annen rusmiddelbruk.
I tillegg skal kommunen ha nødvendig oversikt over helsetilstanden i befolkningen og de positive og negative faktorer som kan virke inn på denne. Oversikten skal være skriftlig og identifisere folkehelseutfordringer i kommunen, herunder vurdere konsekvenser og årsaksforhold. Oversikten skal inngå som grunnlag for arbeidet med kommunens planstrategi.
Loven skal sikre at kommuner, fylkeskommuner og statlige helsemyndigheter setter i verk tiltak og samordner sin virksomhet i folkehelsearbeidet på en forsvarlig måte. Loven skal legge til rette for et langsiktig og systematisk folkehelsearbeid.

Partnerskap for folkehelsearbeidet i Rogaland
 

Rogaland Fylkeskommune

Sauda kommune er en del av Partnerskap for folkehelsearbeid i Rogaland. Initiativtaker og driver av Partnerskapet er Rogaland fylkeskommune. Hovedformålet med partnerskapet er å samordne folkehelsearbeidet i fylket og å bidra til å nå hovedmålene i den regionale og nasjonale folkehelsepolitikken om å fremme god helse og utjevne sosiale helseforskjeller. Les mer om Partnerskap for folkehelse på Rogaland fylkeskommune sine nettsider.